Andra skutor på Österlen

Andra skutor på Österlen:

 

 

 

 

 

 

I Ystad har några entusiaster bildat Ystads Segelfartygsförening, YSFF och köpt in galeasen T/S Helene med tidigare hemmahamn Grebbestad. Ungdomsverksamheten har kommit igång och på torsdagkvällar under vintern träffas man ombord och äter ärtsoppa och pratar segling och underhåll m.m.

TS Helene

 

 

 

 

 

 

 

I Brantevik har man bildat en förening som byggt en jakt helt för hand. Jakten är döpt till Hoppet, ett namn som flera skutor haft på Österlen och som även sjöfartsmuseet på Brantevik är döpt till.  Hoppet seglar om somrarna med bland annat ungdomar från Brantevik med omnejd.

Jakten Hoppet

 

 

 

 

 

 

 

I Skillinge finns en förening som köpt en skuta vid namn Klara-Marie. Klara-Marie är från början byggd i Rönne på Bornholm 1884. Man har under flera år gjort en avsevärd renovering och seglar numera flera turer varje sommar.

Klara Marie

 

 

 

 

 

 

 

 

I Kivik har man byggt en Vrakek. Dess namn kommer ifrån att man förr i tiden fiskade med enmastade riggade ekor. Under själva fisket tog man ner masten, lade ut garnen ifrån båten och drev med strömmen. Detta gjorde att inte mycket av båten syntes utan den såg på håll ut som ett drivande vrak. Detta sätt att fiska fick också namnet att vraka.

Kiviks Båtklubb